Divide et Impera
Veritabanındaki derse ait bütün soru havuzunu kullanmak yerine 'konu konu' soru çözmek isteyenlerin kullanabileceği bir özellik. Yer derslerinde o gün işlenen konuların ardından hemen ilgili soruları çözmek isterseniz işinize yarayabilir mesela.
Soruları konulara ayırmamızı sağlayan kaynak ile veritabanındaki soruların kaynağı farklı. Dolayısıyla konu ayrımı çok iyi değil. Sadece bahsi geçen bu iki farklı kaynakta eşleşen sorular konulara ayrıldı. Eşleşmeyen sorular ! Tester
başlığı altında listelendi.
! ile başlayan konular?
Bu konular (! Tester
hariç) 'elle' ayrılmış sorulardan oluşuyor.
Çalışmayı kolaylaştırmak, cevapları birbirine karışan sorulara ayrı bir parantez açmak için veya benzeri sebeplerden dolayı oluşturuldu bu başlıklar. Genelde konu başlığı soruların içeriği hakkında ipucu veriyor. 'Konu'dan çok kategori denilebilir aslında.
Konulardaki soruların toplamı ile bütün soruların toplamı uyuşmuyor?
Yukarıdaki bahsedilen ayrım tekniği sebebiyle konular bütün soruları temsil etmeyebilir. Bütün sorulardan fazla bir sayıyı da temsil ediyor olabilir (mükerrer sorular).
Konu konu çalıştığınız için daha az soru çözdüğünüz endişesi taşıyorsanız: Bütün soruları çözdüğünüzü düşündüğünüzde şöyle bir kurulum deneyebilirsiniz; Veritabanı: Bütün soruları seçtikten sonra Soru sayısına 'Bütün sorular' seçeneğini işaretleyerek yanıt verin. Daha sonra 'Çözdüğüm soruları gösterme'yi işaretleyin. En alttaki eğer 0 göstermiyorsa bütün soruları çözmemişsiniz demektir veya test oluşturduktan sonra ekranın sağ üst köşesine bakın. Parantez içerisinde o ana kadar soruların yüzde kaçını çözdüğünüzü göreceksiniz.
İlk ve varsayılan olarak gelen 'Bütün sorulardan' hariç diğer seçenekler siz soru çözdükçe oluşmaya başlar. Sitedeki soruları içeren size özel bir veritabanı diyebiliriz. Bu veritabanlarından birini seçerek soru havuzunu değiştirebilirsiniz.
Yanlış cevabı görünce aklımda hep o kalıyor ben sadece doğru cevaplarla çalışmak istiyorum diyorsanız veya anında herhangi bir sorunun doğru cevabını görmek istiyorsanız bu özelliği kullanabilirsiniz.
Peki nasıl kopya çekeceksiniz?
Test sırasında, sol üst kısımda bulunan soru ve toplam soru göstergesinin (Q 1 / 50) üstüne tıklayarak açılan (veya klavyeden Q
tuşuna basarak da açılan) pencereden
'ya tıklayarak,
› veya hiç bu pencereyi açmadan, (fiziki klavyesi olan bir cihaz kullanıyorsanız) G
tuşuna basarak kısayoldan,
› veya mobil bir cihaz kullanıyorsanız, (fiziki klavyesi olmayan, dokunmatik herhangi bir cihaz) ekranın herhangi bir kısmına uzun tıklayarak (ekrana basın ve bir süre bekleyin) ekrandaki sorunun doğru cevabını görebilirsiniz.
Bu yöntemlerden biriyle kopya çektiğiniz bu soruları daha sonra tekrar çözmek isterseniz de veritabanı olarak bu seçeneği seçmeniz yeterli.
Adı üstünde.
Bir kere yanlış yaptıktan sonra hep doğru seçeneği bile işaretlesiniz bu soru sonsuza kadar bu veritabanı içerisinde kalır. Sonuçta bir kez hata yaptıysan ikinci kez yapmayacağını kim garanti edebilir değil mi?
Bu seçenekte de yanlış yaptığınız sorular listelenir fakat yukarıdakinden farklı olarak bu sıralama çeşidi dinamiktir. Yanlış yaptığınız bir soruyu daha sonra doğru yaptığınız anda bu listeden silinir. Yani burada hiç doğru yapamadığınız, sürekli yanlış işaretlediğiniz sorular listelenir. Eğer varsa böyle bir soru :)
Hernagi bir sebeple işaret attığınız sorulardan oluşur.
Peki soruları nasıl işaretleyeceksiniz?
Test sırasında, sol üst kısımda bulunan soru ve toplam soru göstergesinin (Q 1 / 50) üstüne tıklayarak açılan (veya klavyeden Q
tuşuna basarak da açılan) pencereden
'ye tıklayarak,
› veya hiç bu pencereyi açmadan, (fiziki klavyesi olan bir cihaz kullanıyorsanız) F
tuşuna basarak kısayoldan,
istediğiniz soruyu işaretleyebilirsiniz.
İşaretlediğiniz bütün bu soruları daha sonra tekrar çözmek için de bu sıralamayı kullanabilirsiniz.
Eğer bir soruyu doğrudan fazla yanlış çözdüyseniz bu veritabanında bulabilirsiniz. Bu listedeki en dinamik veritabanı kendisi olur. Aynı soruyu çözdükçe eğer doğru sayınız öne geçerse bu soru da bu veritabanındaki ömrünü dolduracak ve bir daha karşınıza çıkmayacak demektir. Eğer bir süre sonra ısrarla yanlış çözmeye devam ederseniz başka.
Adı üstünde sayılır.
Sadece 1 defa doğru çözdüğünüz sorulardan oluşur. Soruyu ilk defa veya 10. kez çözüyor olmanız bu gerçeği değiştirmez.
Eğer bir soru için not aldıysanız (özel veya umumi olması fark etmez) bu sorulara tekrar buradan dönebilirsiniz.
Aldığınız notları incelemek veya "işaretli sorulara" bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.
50 gibi hazmetmesi ve tek oturuşta çözülme ihtimali yüksek sayıları tercih etmenizi öneririz. Her zaman "Hepsini göster" seçeneğini seçebilirsiniz o başka.
Bu özellik seçtiğiniz diğer seçeneklere göre hesaplanan toplam sayıyı gösterir. Örneğin "Veritabanı" olarak "Bütün sorulardan" seçiliyken "Sıralama" olarak "Rastgele getir" seçili ise o derse ait bütün soruları görebilirsiniz aksi halde toplam sayı daha düşük olabilir.
Binlerce soru içeren 'hepsini göster' ile oluşturulmuş bir testi tek oturuşta çözme ihtimaliniz düşük.
- Tamamlamadığınız testler kaydedilmez. "Eski testlerden birini çöz"mek isterseniz listede bu testi göremezsiniz.
- Bu testleri çözmek uzun zaman alabilir. Test çözdüğünüz cihazı uykuya alıp devam edebilirsiniz tabii fakat eğer "belli bir zamanı" aşarsanız oturumunuz sonlanır ve giriş yapmadan çözdüğünüz sorular kaydedilemez. Başka bir pencerede giriş yapıp devam etmeniz gerekebilir.
- Test bir kere yüklendikten sonra cihaz üzerinde çalışmaya devam eder. İnternet bağlantısı kesilse bile soru kaydetme özelliği hariç diğer özelliklerin tümünden faydalanabilirsiniz. Test yüklendikten sonra performans işinin çoğunu cihazınız yüklenir. Yüksek soru sayısı özellikle eski cihazlarda fazla kaynak kullanımına bağlı olarak yavaşlamalara/donmalara sebep olabilir.
Adı üstünde bir başka özellik.
Kaldığım yeri unut (Sıralamayı sıfırla)
Bir başka deyişle "soruları sırayla getir."
Nedense en fazla kafa karıştıran sıralama yöntemi fakat varsayılan olarak gelir ve sistemin ana çalışma mantığını oluşturur.
Bir örnekle açıklamaya çalışalım:
Air Law dersinden, "Bütün Sorulardan" veritabanı ile 50 soru içeren bir test oluşturdunuz. Herhangi bir konu seçmediniz diyelim (fakat seçseniz de olur). Bu ders için ilk defa soru çözmeye başlıyorsunuz. Sıralama haliyle "Kaldığım yerden devam et".
Bu testte karşınıza Air Law dersine ait veritabanındaki ilk 50 soru gelir. Siz soru çözdükçe "son çözdüğünüz soru" olarak bu soru kaydedilir.
Testi bitirdiyseniz çözdüğünüz son soru Air Law'a ait 50. soru demektir. Testi 20 soru çözüp bıraktıysanız son çözdüğünüz soru 20. soru demektir.
Bir daha aynı kurulum ile yine X soruluk bir test oluşturduğunuzda karşınıza gelecek soru bir önceki testte son çözdüğünüz (50 veya 20) + 1. soru olacaktır. Yani 51 ve 21. soru.
Yapmaya çalıştığımız, 50 veya X soru adediyle testler çözerek veritabanındaki bütün soruları 'sırayla' çözmeniz.
Bu yöntemi kullanarak veritabanını baştan sonra çözebilirsiniz. Son soruya geldiğinizde sistem otomatik olarak son çözülen soruyu sıfırlar ve baştan bütün soruları çözmeye devam edebilirsiniz.
Kısaca, bu seçenek kaldığınız son soruyu sizin yerinize aklında tutar ve bir sonraki testte kaldığınız yerden devam etmenizi sağlar. Kitap ayracı gibi düşünebilirsiniz.
Bu kurulumda "Çözdüğüm soruları göster" seçeneğini kullanmanıza gerek kalmaz çünkü hep ileri gitme gibi bir huyu vardır.
Sistem normalde son soruya geldiğinizde sıfırlanır fakat siz daha önce "baştan başlamak" isterseniz son çözdüğünüz soru bilgisini sıfırlayabilirsiniz. Sıfırlamadan sonra veritabanındaki ilk sorudan başlarsınız.
Yukarıda seçtiğiniz "Veritabanı"na göre rastgele bir seçim yapıp soruları listeler. Sırayla gelen sorular sizde ezber etkisi yaratıyorsa kullanabilirsiniz çünkü sınavdaki sorular sizin alıştığınız sırada gelmeyebilir.
Bütün soruları çözdükten sonra kullanmanız için tasarlandı fakat herkesin çalışma stili farklı.
Yukarıdaki rastgele seçimin üzerine şıkların sırasını da değiştirir. Yine görsel ezber tehlikesi ve sınavda farklı düzende gelme ihtimaline karşı eklenmiş bir özellik.
Daha sonra çözmek için bir hatırlatıcı eklemek isterseniz kullanabilirsiniz.
Eğer boş bırakırsanız sistem sizin yerinize tarih içeren sıkıcı bir isim verir.
İstediğiniz özelliklere sahip testi oluşturmanızı sağlar.
Farklı tarzda bir test oluşturmak için daha fazla seçenek görmeniz gerekiyor. Sağdaki küçük yukarı ok tam bu iş için. Tıkladığınızda küçük bir pencere içerisinde aşağıdaki seçeneklerle karşılaşacaksınız:
Soruların işaretli bir şekilde ve bütün bir liste olarak karşınıza çıkmasını sağlar. Neden tasarlandığı konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen tıklayın.
Normalde, testlerde bir süre sınırlaması yok. Soru için seçim yaptığınız anda doğru mu yanlış mı yaptığınızı da görebilirsiniz fakat sınavda bu böyle değil.
Bu seçenek sınavda karşınıza çıkacak soru sayısı kadar soruyu sınavda verilen süre içerisinde çözmenizi bekler. Seçtiğiniz yanıtı da test sonuna kadar doğru veya yanlış olarak işaretlemez. İstediğiniz kadar farklı seçim de yapabilirsiniz. Bütün soruları çözdükten sonra neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı teker teker görmek isterseniz bütün soruları tekrar gezebilirsiniz.
Sınavın bir başka yönünü daha taklit etmeye çalışır:
Sınavda soruların belli bir sırayla geldiğini fark edebilirsiniz. Aynı konuya ait sorular art arda gelir. Sınav gibi olsun da soruları konulara göre gruplayıp gönderir. Bizim konu ayrımımız o kadar iyi olmadığı için arada çuvallayabilir orası başka.
"Sınav gibi olsun"a benzer. İşaretleme yaptığınızda doğru seçeneği göstermez fakat diğer seçenekler size kalmıştır (Soru sayısı ve süre. Konulara göre gruplama da olmaz).
Son 1 ay içerisinde 'tamamladığınız' 15 test listelenir.
Bu testlerden herhangi birini seçerek aynı soruları, aynı sırada tekrar çözebilirsiniz. (Eğer daha önce isim verdiyseniz bulmanız daha rahat olabilir).
Siz kaydetmiş olabilirsiniz ya da böyle bir kaynaktan ders çalışıyor olabilirsiniz, sonuçta eğer elinizde soru id'leri var ve bu id'ler arasına virgül girerek bu sorulardan test oluşturabilirsiniz.
Soru id'leri, test sırasında sol üstteki Q X / Y bağlantısına tıklayarak açılan çekmeceden görülebilir.